Pazartesi, Nisan 22, 2013

Cilveli kahve (MANİSA)


Manisa'da eski dönemlerde gelinlik kızlar,
evlerine gelen görücülere bu kahveyi ikram edermiş. 
Bol köpüklü kahvenin üzerine öğütülmüş badem konurmuş. 
İşte o ''cilveli'' adıyla bilinen Türk kahvesi, 
patentle koruma altına alındı.

Manisa'nın tarihi ve turistik mekanlarından olan Yenihan'da 
kafe işletmeciliği yapan Tamer Çipiloğlu, 
cilveli kahveye sahip çıkıp yeniden canlandıran kişi. 
Eski dönemlerde şehzadeler için de özel olarak hazırlanan bu kahve, 
asıl şöhretini gelinlik kızlarla edinmiş. 
Gelinlik kızlar 
eve gelen görücülere bu cilveli kahveyi hazırlarmış.

CİLVELİ KAHVE NASIL HAZIRLANIYOR?

Cilveli kahve, 
sunumu ve tüketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor.
Fincana dökülen bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine 
çifte kavrulmuş,öğütülmüş badem 
ve iki çeşit baharattan oluşan karışım dökülüyor.

Kahvenin yanında bir kaşık veriliyor. 
Kahve içilmeden önce bademler yeniyor. 
Ardından kahve içiliyor. 
Köpükle badem ezmesinin karışımı özel bir tat oluşturuyor. 
Dövülmüş bademin kahvenin dibine çökmemesi için 
mutlaka çifte kavrulmuş olması gerekiyor


CİLVELİ KORUMA ALTINDA

Unutulmak üzere olan bu içeceği, 
6 yıl önce tekrar tanıtmak üzere harekete geçtiklerini bildiren Çipiloğlu, 
''Cilveli kahveyi koruma altına almak için
ilk önce patent çalışmalarına başladık. 
Patent almak için başlattığımız çalışma, 
2 senelik süreçte tamamlandı. 
Bundan sonra hem cilveli kahveyi tanıtmak 
hem de benzeri yeni türleri geliştirmek için çalışacağız'' dedi.

Çipiloğlu, 
cilveli kahvenin özellikle yerli turistlerin ilgisini çektiğini,
tüketiminin giderek arttığını, 
bu kültürü unutan birçok Manisalının da
cilveli kahveyle yeniden tanıştığını belirtti.
(alıntı,kaynak:mailler)

Hiç yorum yok: