Cumartesi, Kasım 10, 2007

UNUTMAYI UNUTMAK


Aşağıdaki on alıştırmayı zaman zaman uygulayarak,
unutkanlığınızı yenebilir,başka bir deyişle,
unutmanızı unutabilirsiniz....
  1. Günlük rutin alışkanlıklarınızda değişiklik yapın:Örneğin sağ elinizi kullanıyorsanız biraz da sol elinizi çalıştırmaya başlayın. Çayınızı kaşıkla alışık olduğunuz yönün tersine karıştırın.Sonuçta rutin alışkanlıklarınızı kırıp beyninizin kullanmadığınız öteki yarısını da harekete geçirmiş olursunuz.
  2. İşe ya da alışverişe giderken tıpkı bir çocuk gibi merak içinde bütün duyularınızı harekete geçirin:Bakın,dokunun,dinleyin,koklayın....Fırında taze satılan ekmeklerin kokusunu algılamaya çalışın.Yürüdüğünüz zeminin özelliklerini duyumsayın,bunun sizde nasıl duygular yarattığını anlamaya çalışın.Yanınızdan geçen insanların konuşmalarını dinleyin.Evinizde gözünüzü kapatarak bir yerlere ulaşmaya çalışın.Kısacası duyularınızı alışık olmadığınız tarzda kullanın.Bu biçimde çok ender yaptığınız bağlantıları canlandırır,beyin kapasitenizi artırırsınız.
  3. Elinize bir gazete ve fosforlu bir kalem alın:Sırasıyla paragrafları okuyun ve çift yazılmış harflerin üstünü çizin.Alıştırmayı yaparken sözcüklerin üzerinde fazla düşünmeyin ve hemen işaretleyin.Böylelikle dikkatinizi yoğunlaştırma gücünüz artar.
  4. "Dün akşam şu saatte ne yaptım,neredeydim,iki saat önce ne yaptım?"gibi genellikle polisiye romanlarda sorulan soruları kendinize yöneltin ve yanıtlamaya çzlışın:Bu sayede yaptıklarınıza karşılık dikkatinizi geliştirirsiniz.
  5. Asker yürüyüşü gibi olduğunuz yerde hareket edin:Sol bacağınız her kaldırdığınızda önce sağ elinizle,sonra sol elinizle dizinize dokunun.Bu hareketleri birkaç kez tekrarlayın.Bu hareketlerle beyninizin her iki tarafını da kullanmış olursunuz.
  6. Burnunuzun ucunda bir fırça olduğunu düşleyin:Bununla havaya en sevdiğiniz renkte yatay bir sekiz çizin.Bu hareketi gevşek ve dengeli yapın.Bu çizim hareketleri yorgun zihninizi hemen canlandırır.Aynı zamanda beyni bloke eden stresi etkili biçimde yok eder.
  7. Çevrenizde bulunan arabaların plakalarına dikkat edin ve plakada bulunan harflerden kelimeler türetmeye çalışın:Böylece sözcük hazinenizi geliştirir ve beyninizi canlandırırsınız.
  8. Kağıt,kalem alın ve kağıdın üzerine bir tane mum,bir kuğu,üç kollu bir kaktüs,üç yapraklı bir yonca,beş parmaklı bir el,hortumunu yukarı kaldırmış bir fil,saatli bir yumurta,davul yanında duran bir adam vb çizin:Her resim bir sayıyı simgeliyor.Ardından simgeleri sayılara göre ezberleyin.
  9. Düşünün ki yaşam öykünüzü tekrar yazmanız gerekiyor:Burada işe,gittiğiniz ilkokuldan başlayabilirsiniz.(sonra bu anılarınızı bana gönderebilirsiniz,kimbilir belki kitaplaştırırım,mesela adı da:karışık anılar olur)Bunun için en yakın arkadaşınızın kim,tipinin nasıl olduğunu anımsamanız gerekiyor.Tabii sınıfınızın düzenini,görüntüsünü de....Bu alıştırmayla kişilerle ilgili hafızanızı harekete geçirebilirsiniz.
  10. Özellikle stres anlarınızda ya da kaygıya kapıldığınızda olumlu sözcüklerden destek almaya bakın:Bunlarla olumsuz düşüncelerinizi yok eder,hedeflerinize daha kolay ulaşırsınız.kaynak:bütün dünya haziran 2007

Hiç yorum yok: